Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Περισσότεροι από 1200 νέοι δορυφόροι στην ερχόμενη δεκαετία

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Euroconsult, κορυφαία εταιρία αναλύσεων στην αγορά διαστήματος κι ειδικότερα στους δορυφόρους,ανακοίνωσε την εκτίμησή της πως 1220 νέοι δορυφόροι αναμένεται να κατασκευαστούν και να εκτοξευθούν τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο μέσος όρος των 122 νέων δορυφόρων ετησίως αποτελεί σημαντική μεταβολή σε σχέση με τους 77 νέους δορυφόρους που κατά μέσο όρο λειτούργησαν κατά έτος την δεκαετία που μας πέρασε, γεγονός που υποδεικνύει πως οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες ζητούν περισσότερες λειτουργίες και ικανότητες από τα δορυφορικά συστήματα. Στα αποτελέσματα της έρευνας της Euroconsult με τίτλο ‘Satellites to be Built & Launched by 2019’, η εταιρία εκτιμά πως την ερχόμενη δεκαετία, ο συνολικός κύκλος εργασιών από την κατασκευή κι εκτόξευση των 1220 δορυφόρων θα αγγίξει τα 194 δις δολάρια.
Η έρευνα αναφέρει πως οι κυβερνητικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην αγορά του διαστήματος, καθώς τα 2/3 του στόλου θα ανήκει σε αυτούς, ενώ το ίδιο ποσοστό αναμένεται και για τα έσοδα από την κατασκευή κι εκτόξευση. Οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται πως τα δορυφορικά συστήματα αποτελούν ένα κρίσιμο τμήμα των εθνικών τους υποδομών και συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική τους ανάπτυξη, παρέχοντας υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και λύσεις γεωπληροφορικής σε πολλούς κυβερνητικούς οργανισμούς, αναφέρει η Rachel Villain, διευθύντρια της Euroconsult.
Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί κυβερνητικοί οργανισμοί σε 50 χώρες θα εκτοξεύσουν συνολικά 808 δορυφόρους την ερχόμενη δεκαετία με τα δύο τρίτα αυτών να εξυπηρετούν πολιτικές ή αμυντικές/πολιτικές εφαρμογές. Η αγορά δορυφόρων για στρατιωτική χρήση περιορίζεται σε ένα μικρό αριθμό κρατών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία και Ισραήλ). Παρά το γεγονός πως οι οργανισμοί άμυνας και ασφάλειας προτιμούν ιδιόκτητα δορυφορικά συστήματα για τις τηλεπικοινωνίες, την συλλογή πληροφοριών γης από εικόνες και την επιτήρηση του διαστήματος, οι περιορισμοί στις δαπάνες τους θα ενθαρρύνουν εναλλακτικές λύσεις όπως οι συμπράξεις δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, και τα παραπάνω συστήματα θα φέρονται από εμπορικού ενδιαφέροντος δορυφορικά οχήματα.
Στο Μη-Στρατιωτικό τομέα, οι κυβερνήσεις αναμένεται να αναπτύξουν δορυφόρους για επιχειρησιακές εφαρμογές στους τομείς της παρατήρησης της γης, της μετεωρολογίας, του εντοπισμού θέσεως και των τηλεπικοινωνιών. Η Euroconsult προβλέπει πως οι κυβερνήσεις θα υλοποιήσουν περισσότερες αποστολές σχετικές έρευνα και την εξερεύνηση του διαστήματος, όπως επίσης θα πραγματοποιήσουν και πιλοτικές αποστολές με σκοπό τον έλεγχο κι επικύρωση μελλοντικών δορυφορικών τεχνολογιών καθώς επίσης και νέων εφαρμογών όπως τα αυτόματα συστήματα ταυτοποίησης (AIS). Η παρατήρηση της γης (Τηλεπισκόπηση) αναμένεται να είναι η κυρίαρχη εφαρμογή με ένα σύνολο 267 δορυφόρων και καθώς οι κυβερνήσεις θα παραγγείλουν και θα εκτοξεύσουν δορυφόρους μέσω εθνικών διαστημικών οργανισμών, διεθνών συνεργασιών και μέσω συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτών τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση των οπτικών και μικροκυματικών εικόνων.
Στη δορυφορική αγορά των 128 δις δολαρίων της προβλεπόμενης δεκαετίας, ο κύκλος εργασιών που προέρχεται από τις κυβερνητικές δραστηριότητες είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο των ιδιωτών but it is largely closed to non domestic manufactures. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αγοράς προέρχεται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς - LEO (46%) με τα συστήματα υψηλότερων τροχιών (GTO, MEO, HEO)[1] να σηματοδοτούν την διαφορά.
Η αγορά των ιδιωτικών επιχειρηματικών σχημάτων, κυριαρχείται από 50 εταιρίες που λειτουργούν δορυφόρους τηλεπικοινωνιών και μεταδόσεων σε γεωστατική τροχιά. Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες Intelsat & SES, έχουν η καθεμία ένα στόλο περισσοτέρων των 40 δορυφόρων. Η ιδιωτική αγορά διαστήματος, οδηγείται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα υπάρχοντα επιχειρηματικά σχήματα που ανανεώνουν και επεκτείνουν τη χωρητικότητά των υφιστάμενων συστημάτων και σε μικρότερο βαθμό από νέα συστήματα καινούργιων εταιριών. Καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την κατασκευή γεωστατικών δορυφόρων ολοένα και μεγαλύτερης χωρητικότητας οι πάροχοι τέτοιων συστημάτων μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με λιγότερους δορυφόρους. Οι δορυφόροι αυτοί είναι βαρύτεροι, χαρακτηριστικό που επηρεάζει το μέγεθος και τη λειτουργία των οχημάτων εκτόξευσης.
Η Euroconsult προβλέπει την εκτόξευση 214 ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά κατά την περίοδο 2010-2019 με εμπορική αξία 55 δις δολάρια. Η μέγιστη αξία θα σημειωθεί στις αρχές της δεκαετούς πρόβλεψης, φθίνοντας σε λιγότερες από 20 εκτοξεύσεις ανά έτος στο τέλος της περιόδου.
Οι εμπορικές υπηρεσίες από συστήματα εκτός γεωστατικής τροχιάς, προβλέπεται πως θα σημειώσουν απότομη αύξηση καθώς ένα στόλος 200 δορυφόρων αναμένεται να κατασκευαστεί, εκτοξευτεί και λειτουργήσει σε μέσες και χαμηλές τροχιές (MEO & LEO). Οι περισσότεροι εξ αυτών (80%) θα είναι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών προοριζόμενοι να αντικαταστήσουν την πρώτη γενιά δορυφόρων LEO που εξυπηρετούν τα Iridium, Globalstar και Orbcomm αλλά και θα σχηματίσουν την πρώτη συστοιχία για το νέο σύστημα O3b σε μέση τροχιά (ΜΕΟ). Επιπρόσθετα σχεδόν 40 δορυφόροι θα εκτοξευτούν σε χαμηλή τροχιά (LEO) για την εμπορική εκμετάλλευση οπτικών και μικροκυματικών συστημάτων Τηλεπισκόπησης (π.χ. Infoterra, Geoeye). Σύμφωνα με την Euroconslat ο κύκλος εργασιών από την κατασκευή κι εκτόξευση αυτών των συστημάτων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11 δις δολάρια, ποσό σημαντικά μικρότερο συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ποσό των γεωστατικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων (GEO comsat).


[1] LEO: Low Earth Orbit, τροχιά σε ύψος 160-2.000 χλμ από την επιφάνεια της γης. GTO: GeosynchronousGeostationary) Transfer Orbit: Ελλειπτική τροχιά με το απόγειό της στα 35.786χλμ από την γήινη επιφάνεια. Ο δορυφόρος έχει την ίδια περίοδο περιστροφής με τη Γη ώστε να βρίσκεται πάντοτε πάνω από τον ίδιο τόπο. MEO (Medium Earth Orbit): Τροχιά σε ύψος από 2.000 έως 35.786 χλμ από τη γήινη επιφάνεια. HEO (High Earth Orbit): Τροχιά που το απόγειό της βρίσκεται πέρα από την ΜΕΟ δηλαδή τα 35.786 χλμ.