Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Το Αμερικανικό Γεράκι πάνω από την Ιαπωνία

Μπορούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών σε μη στρατιωτικό επίπεδο;

Η απάντηση θα δοθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα εξαρτάται από τρεις τουλάχιστο παράγοντες:
  1. Την πρόθεση των κρατών να απελευθερώσουν μέρος της τεχνογνωσίας για πολιτική χρήση κάτι που ως πρακτική επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα σε αντίστοιχους τομείς της τηλεπισκόπησης (υπερφασματικοί σαρωτές, αισθητήρες πολύ υψηλής ανάλυση, LiDAR, SAR κ.α.).
  2. Την ανάγκη της αγοράς για κατ’ απαίτηση πτήσεις και λήψη δεδομένων σε πολύ υψηλή ανάλυση ή και σε μεγάλη επαναληψιμότητα (χρονική ανάλυση).
  3. Την ανάγκη για άλλες συναφείς δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν (μεταφορές επικίνδυνων φορτίων ή σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές με ελλιπή αεροναυτιλιακή υποδομή, έρευνα και διάσωση σε ακραίες συνθήκες, παρακολούθηση ακραίων μετερωλογικών φαινομένων κλπ).
Φουκουσίμα:Θερμική απεικόνιση του αντιδραστήρα 3
Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι πτήσεις του μη επανδρωμένου Global Hawk των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (αεροπορία & ναυτικό) επάνω από τους πληγέντες πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας για την ακριβή καταγραφή της έκλυσης θερμότητας, προκειμένου οι προσπάθειες ψύξης να γίνουν πιο στοχευόμενα (πιθανότητα επιχειρεί από παραπλέοντα αεροπλανοφόρα)..

Το Global Hawk είναι  ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με δυνατότητες πλήρως αυτόνομης και αυτόματης τροχοδρόμησης, απογείωσης, σάρωσης και προσγείωσης, βάρους 3.851 κιλών (μικτό βάρος απογείωσης 10.387 κιλά)  μήκους ατράκτου 13,54, με έκταμα πτέρυγας 35,41μ και δυνατότητα σάρωσης 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων το 24ωρο. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 800χλμ/ώρα, η ακτίνα δράσης του τα 24,650χιλιόμετρα και η αυτονομία του αγγίζει τις 36 ώρες.  Το αεροσκάφος είναι επανδρωμένο πέρα από οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες και με σύστημα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR-MTI :Synthetic Aperture Radar / Moving Target Indication) ανάλυσης έως 1,8μ, ενώ η μετάδοση των δεδομένων γίνεται σε πραγματικό χρόνο είτε απευθείας στο έδαφος είτε μέσω τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου.

Το Global Hawk ξεπερνά τα 13μ μήκος
Προφανώς αποτελεί ένα κατασκοπευτικό γίγαντα (τόσο από άποψη διαστάσεων όσο και δυνατοτήτων) με χαρακτηριστικά κατά πολύ ανώτερα από αυτά που απαιτούνται από τις σύγχρονες ανάγκες καταγραφής δεδομένων για πολιτική χρήση, αποτελεί όμως χαρακτηριστικό των επιτευγμάτων της τεχνολογίας που είναι σήμερα διαθέσιμη και μερικώς διαβαθμισμένη. H NASA κατέχει ήδη ένα Global Hawk, με διαφορετικό βέβαια φορτίο οργάνων, στα πλαίσια του προγράμματoς γέννεσης και παρακολούθησης τυφώνων GRIB (Genesis and Rapid Intensification Processes).

Το Global Hawk της NASA
Η αμυντική βιομηχανία ανά τον κόσμο κατασκευάζει εδώ και δεκαετίες κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ελέγχονται από επίγειους σταθμούς εδάφους (πιθανότητα και από το αέρα από αεροσκάφη επιτελικού ρόλου). Η ανάγκη για καταγραφή εικόνων και δεδομένων από την επιφάνεια της γης και της ατμόσφαιρας έχει ήδη οδηγήσει στο «άνοιγμα» και τη διερεύνηση τόσο των τεχνικών δυνατοτήτων όσο και των σχετικών διαχειριστικών και κανονιστικών παραμέτρων (ασφάλεια πτήσεων, εναέρια κυκλοφορία, κανόνες αεροναυτιλίας κλπ), εφόσον αναμένεται να ωφεληθούν πέρα από τους τελικούς χρήστες, οι κατασκευαστικές βιομηχανίες τόσο του καθαρά αεροναυπηγικού τομέα, όσο και των τομέων της απεικόνισης και της μετάδοσης.