Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διαστημική Δραστηρίοτητα 2011

Καθώς το 2011 φθάνει στο τέλος του, ο απολογισμός της παγκόσμιας διαστημικής δραστηριότητας στον τομέα των επιχειρήσεων, μαρτυρά πως η αγορά του διαστήματος αποτελεί ένα τομέα που πλήττεται ελάχιστα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Οι τηλεπικοινωνίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας (36%)  με 47 αποστολές το 2011 έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και ακολουθεί ο τομέας της επιστήμης και τεχνολογίας  με 28 αποστολές (21%).  Τα συστήματα διαστημικής ναυτιλίας και γεωεντοπισμού βρίσκονται στην τρίτη θέση μαζί με τις επανδρωμένες αποστολές που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι αποστολές παρατήρησης Γης (Τηλεπισκόπηση) αναμένεται να φθάσουν τις 11 έως το τέλος του χρόνου.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν πως οι ανάγκες για τηλεπικοινωνίες (ήχος, φωνή, εικόνα, δεδομένα) απομακρυσμένων τόπων  ή μετακινούμενων πελατών (π.χ. πλοία) θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στην αγορά διαστήματος,, ενώ οι επιστημονικές κι ερευνητικές προσπάθειες θα παραμείνουν ψηλά στη λίστα μόνο εφόσον τα κράτη και οι οργανισμοί εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση.
Επίσης κάνοντας μια αναδρομή στη δεκαετία 2001-2010 και συγκρίνοντας τον αριθμό των αποστολών  με τον αριθμό των δορυφόρων, φαίνεται πως η βιομηχανία πιεζόμενη για την ελαχιστοποίηση του κόστους αλλά κι επωφελούμενοι από τις τεχνολογικές εξελίξεις (μικρότεροι δορυφόροι, καλύτεροι πυραυλικοί φορείς) βελτιώνει την αναλογία αριθμού δορυφόρων προς αριθμό εκτοξεύσεων από 1,43 που ήταν το 2001 σε 1,73 δορυφόρους ανά εκτόξευση το 2011.