Η ESA έδωσε σήμερα σε ελεύθερη πρόσβαση τα αποτελέσματα του έργου Globcorine 2009, σε συνέχεια του Globcorine 2005 που είχε κυκλοφορήσει στις 6-5-2010. Το έργο αφορά τη δημιουργία επικαιροποιημένου χάρτη μωσαϊκού χρήσεων γης ανάλυσης 300m και 14 κλάσεων, από την επεξεργασία χρονοσειρών εικόνων MERIS FRS (Full Resolution Full Swath) Level 1B, από τον δορυφόρο Envisat, με έτος λήψεως το 2009.
Η έκταση του έργου, που υλοποιήθηκε από το Βελγικό πανεπιστήμιο UCL (Université Catholique de Louvain), περιλαμβάνει ολόκληρη την Ευρώπη, την Τουρκία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μ.Ανατολή, τη Β.Αφρική, ενώ ανατολικά φτάνει έως και τον 64ο ανατολικό μεσημβρινό. Κύριος χρήστης του έργου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και βασικά χαρακτηριστικά του είναι α)η δημιουργία αυτοματοποιημένης μεθόδου για την ετήσια δημιουργία χάρτη χρήσεων γης και β)η κατά το μέγιστο δυνατό, συμβατότητα με τα δεδομένα του Corine, κάτι που επέβαλε τον ορισμό περιοχών εκπαίδευσης για τις διαδικασίες ταξινόμησης από κλάσεις του Corine (CLC-Corine Land Cover).
Η πρόσβαση στα δεδομένα Globcorine 2005 και Globcorine 2009 καθώς και η τεκμηρίωση του έργου είναι ελεύθερα από την διεύθυνση Ionia GlobCover.