Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τηλεπισκόπηση & Cloud Computing

Οι εφαρμογές της πληροφορικής στην επιστημονική έρευνα έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος απαιτήσεων, που ποικίλουν από ένα απλό υπολογιστή γραφείο  έως μια συστοιχία υπερυπολογιστών. Ανάλογα με το είδος της έρευνας που πραγματοποιείται μπορεί να απαιτηθούν δεκάδες χιλιάδες Gbyte δεδομένων  και χιλιάδες ώρες εργασίας κεντρικών επεξεργαστών (CPU). Το cloud computing αποτελεί τεχνολογία αιχμής αφού επιτρέπει τον καταμερισμό της εργασίας σε ένα πλέγμα υπολογιστών και την απόδοση των αποτελεσμάτων στους χρήστες σε χρόνους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς
Τι είναι Cloud Computing;
Σύμφωνα με την Association for Computing Machinery, είναι μια μεγάλη δεξαμενή εικονικών, εύχρηστων πόρων, εύκολα  προσβάσιμη, που μπορεί να αναδιαρθρωθεί δυναμικά ανάλογα με το μεταβαλλόμενο υπολογιστικό φορτίο σε ένα μοντέλο πληρωμής ανά χρήση (pay per use). Το μοντέλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ερευνητές κι επιστήμονες ώστε αντί να επεξεργάζονται και να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους τοπικά, να στηρίζονται σε μεγάλες -εμπορικά εκμεταλλευόμενες  ομάδες διαχείρισης δεδομένων από απόσταση.
Στη Γεωπληροφορική και στην Τηλεπισκόπηση ο πειραματισμός με λύσεις coud computing είναι αναπόφευκτος. Τα συστήματα cloud computing GIS υπόσχονται μειωμένο κόστος λειτουργίας, ασφάλεια δεδομένων και εύκολη διανομή χωρίς την παρουσία εξειδικευμένου λογισμικού. Ήδη διατίθενται εμπορικές πλατφόρμες όπου ο χρήστης μπορεί να υλοποιήσει έργα GIS, χωρίς να διαθέτει ο ίδιος κανένα αντίστοιχο λογισμικό αλλά μέσω ειδικά σχεδιασμένων ιστοσελίδων μπορεί να μεταφορτώνει ,να επεξεργάζεται και να διανέμει πληροφορίες και αποτελέσματα σε γραφική και περιγραφική δομή.
Στην τηλεπισκόπηση, η φύση και η πολυπλοκότητα των δεδομένων σε συνδυασμό με την ανάγκη για ανάλυση εκτεταμένων χρονοσειρών εικόνων παρατήρησης Γης κάνει ακόμα πιο δελεαστική την ιδέα, όμως μέχρι σήμερα η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας cloud computing είναι περιορισμένη
ModisAzure:
Το ModisAzure είναι ένας αγωγός για τη μεταφόρτωση, επεξεργασία και συμπίεση δορυφορικών εικόνων με ταχύτητα. Δημιουργήθηκε από τα πανεπιστήμια της Βιρτζίνια, της Καλιφόρνιας, του Υδρολογικού Κέντρου του  Μπέρκλεϊ και την ομάδα Microsoft Research.  Οι εικόνες Modis για τις οποίες έχουμε καθημερινά λήψη εκατοντάδων σκηνών, συλλέγονται από διαφορετικές πηγές, διαγράφονται τα διπλότυπα και στη συνέχεια διορθώνονται γεωμετρικά και εξομαλύνονται προτού διατεθούν έτοιμες προς χρήση σε ερευνητές και αναλυτές εικόνων. Επιπρόσθετα παρέχεται ένας αλγόριθμος συμπίεσης για τη μείωση του όγκου των δεδομένων.
Το ModisAzure χρησιμοποιήθηκε για των υπολογισμό μεταβλητών που σχετίζονται με την εξατμισοδιαπνοή με χρήση 9 διαφορετικών προϊόντων Modis, που συλλέχθηκαν από 15 διαφορετικές θέσεις, για πρίοδο μελέτης 10 ετών. Ο υπολογισμός χρειάσθηκε τη γεωμετρική διόρθωση κι εξομάλυνση 4ΤΒ δεδομένων εικόνας, διαδικασία που χρειάστηκε 70.000 ώρες cpu για να παραχθούν 500GB αποτελεσμάτων.

Άλλες προσπάθειες εφαρμογών :
CDFS II
Ανάλυση και πρόβλεψη νεφοκάλυψης σε ολόκληρο τον πλανήτη με χρήση δεδομένων από γεωστατικούς πολιτικούς & στρατιωτικούς μετεωρολογικούς δορυφόρους, για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.
NPOESS
Ανάλυση νεφών και αερολυμάτων με χρήση δεδομένων υψηλής ανάλυσης στο υπέρθυθρο.
MSIV
Εργαλείο οπτικοποίησης, διαχείρισης και ταχείας ανάλυσης δορυφορικών εικόνων.
SIDAS-II
Ανάπτυξη λογισμικού για την ανάλυση και διαχείριση σήματος σε αντικειμενοστραφές περιβάλλον.
SDSC
Διαχείριση & ανάλυση δεδομένων LiDAR κάνοντας χρήση του συστήματος GEON LiDAR Workflow (GLW).
Αναμένουμε συνέχεια!