Το Ηφαίστειο Μεράπι (Merapi) στης Ινδονησίας είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα. Η ηφαιστειακή στάχτη, αποτέλεσμα των συχνών εκρήξεων, καθιστά το έδαφος ιδιαίτερα γόνιμο για την καλλιέργειά του, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, αποτελώντας μόνιμη απειλή για τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που κατοικούν γύρω από αυτό.
Στις 26 Οκτωβρίου σημειώθηκε μια σειρά εκρήξεων που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 44 ανθρώπων και ανάγκασε 75.000 άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στις 30 Οκτωβρίου το σύστημα παρατήρησης Γης ASTER του δορυφόρου Terra, κατέγραψε το θερμικό ίχνος της λάβας που κυλά στους πρόποδες του ηφαιστείου και της καυτής στάχτης και πετρωμάτων στην κορυφή του. Η θερμική πληροφορία έχει υπερτεθεί σε χάρτη ανάγλυφου που έχει δημιουργηθεί από στερεοσκοπικές εικόνες του ίδιου συστήματος.
Ο ASTER καταγράφει θερμική ακτινοβολία με οριζόντια ανάλυση 90μ (TIR), μέση υπέρυθρη ακτινοβολία (SWIR) σε ανάλυση 60μ και ακτινοβολία από μέρος του οπτικού τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (VNIR) σε ανάλυση 15μ. Οι διαστάσεις μια σκηνής ASTER είναι 60x60 χλμ. και η χρονική διαθεσιμότητα των δεδομένων αρχείου ξεκινά από το 1999. To σύστημα προσφέρει δεδομένα κατάλληλα για γεωλογικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές τηλεπισκόπησης μέσης κλίμακας.