Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

83 Σεντς για μια ελιά


Η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει δορυφορικές εικόνες σε ένα έργο €250.000 για την προστασία των αιωνόβιων ελαιόδενδρων της  Απουλίας («απέναντι» από τις ακτές της Ηπείρου και της Αλβανίας) και δεδομένου ότι αποτελούν δένδρα πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την Ιταλική νομοθεσία. Κάθε δένδρο ελιάς θα καταχωρηθεί ξεχωριστά σε βάση δεδομένων αφού εντοπισθεί από εικόνες υψηλής ανάλυσης και μελετηθεί στο έδαφος.  Η έκσταση της περιφέρειας είναι 19.366km2 και εκτιμάται ότι θα εξεταστούν 300.000 δένδρα, πράγμα που σημαίνει πως θα δαπανηθούν μόλις €0,83 για δένδρο, ενώ  η υπεύθυνος περιβάλλοντος της περιφέρειας εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του έργου θα βοηθήσει στην προστασία των δένδρων και θα βελτιώσει τη διαδικασία έκδοσης αδειών μεταφύτευσης  (…)

Η Απουλία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός περιοχής της Ιταλίας, με ετήσια παραγωγή  550 χιλιάδων τόνων το 40% του ιταλικού ελαιόλαδου προέρχεται από εδώ. Τα τελευταία χρόνια με τη μείωση της τιμής του ελαιόλαδου το δέλεαρ της αλλαγής κάλυψης της γης με άλλες χρήσεις όπως η εξοχική κατοικία ή άλλες αποδοτικότερες καλλιέργειες, οδήγησε πολλούς ελαιοπαραγωγούς  στην πώληση γης ή σε αλλαγή της βλάστησης. 

Επιπρόσθετα η αυξανόμενη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  έχει καταστήσει τα φωτοβολταϊκά χωράφια μια πολύ δημοφιλή «καλλιέργεια» στους αγρότες της νοτιοανατολικής Ιταλίας.

Αξίζει ακόμα να λεχθεί, ότι οι οικονομικά στριμωγμένοι πλέον Ιταλοί, με βαθιά παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς, είναι εκνευρισμένοι με τις εικόνες από επιχειρηματίες του Μιλάνο (ανάμεσά τους και ο Μπερλουσκόνι), που εκρίζωναν αρχαίες ελιές για τα να τις μεταφυτεύσουν στην εξοχική βίλα τους στην Απουλία ή να τις θανατώσουν στα χέρια ενός ξυλογλύπτη.