Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

OrbView3: Ελεύθερες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης

Το σύστημα OrbView3

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS)μέσω του ιστότοπου EarthExplorer, διανέμει εδώ και καιρό δωρεάν ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων τηλεπισκόπησης που περιλαμβάνει πολυφασματικές και υπερφασματικές εικόνες, μέσης διακριτικής ικανότητας (10-30μ) Landasat, Hyperion, Ali,  ψηφιακά μοντέλα εδάφους για ολόκληρο τον κόσμο και για χρονική περίοδο που καλύπτει τα τελευταία 40 χρόνια! Πολλές από τις  εικόνες διατίθενται σε πρωτογενή δομή δεδομένων και είναι κατάλληλες για πλήρη επεξεργασία και ανάλυση, αρκεί η εγγραφή στο σύστημα προκειμένου ο χρήστης να έχει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

Πρόσφατα  ο ιστοχώρος εμπλουτίστηκε με αρχείο εικόνων υψηλής ανάλυσης καταγεγραμμένες από το σύστημα OrbView3. Το σύστημα τέθηκε σε ηλιοσύγχρονη τροχιά το 2003 (πέρασμα δορυφόρου 10.30 τοπική ώρα) από την εταιρία ORBIMAGE (σήμερα GeoEye) και είχε δυνατότητα καταγραφής πολυφασματικών (ορατό & εγγύς υπέρυθρο) και παγχρωματικών εικόνων με χωρική ανάλυση 4 και 1μ αντίστοιχα. Το Απρίλιο του 2007 η GeoEye ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας του συστήματος παρατήρησης Γης, αλλά ο έλεγχος του διαστημικού οχήματος εξακολούθησε έως τον περασμένο Μάρτιο (2011) οπότε και κατέπεσε ελεγχόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Το εμπορικό πάρκο του Ελ.Βενιζέλους & τα κτίρια διοικησης, 1μ

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία αναζήτησης του EarthExplorer  εντοπίσαμε και μεταφορτώσαμε εικόνα της Αττικής (περιοχή αεροδρομίου) του 2007, σε συμπιεσμένη μορφή zip. Μετά την αποσυμπίεση των δεδομένων  προσπελάσαμε τις εικόνες με το λογισμικό ENVI. Πρόκειται μόνο για το παγχρωματικό κανάλι σε ανάλυση 1 μέτρου. Η εικόνα είχε διαστάσεις 8016 Χ 27648 και στα μεταδεδομένα περιλαμβάνονται τα RPC για την ορθοδιόρθωση της εικόνας η οποία ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα. 


Η άδεια χρήσης των εικόνων επιτρέπει οποιαδήποτε επεξεργασία, ανάλυση και απόδοση για εσωτερική χρήση, χωρίς δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης.