Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Greek Satellite for Sale

Η μοναδική διαστημική δραστηριότητα της Ελλάδας πωλείται: 
O ΟΤΕ προτίθεται να εκποιήσει το κλάδο των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών με τη μορφή της θυγατρικής Hellas Sat. Σε μια εποχή που αποδεδειγμένα η διαστημική τεχνολογία αποτελεί έναν από τους ανθεκτικότερους και πλέον αναπτυσσόμενους τομείς τεχνολογίας, σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (δες εδώ) και με δεδομένο το ότι η διαστημική δραστηριότητα έχει στο επίκεντρό της τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες -φωνή, εικόνα, video & δεδομένα, (δες εδώ)  ο ΟΤΕ (θυγατρική της Γερμανικής Deutsche Telekom) επιλέγει να εκποιήσει διαστημική τεχνολογία αιχμής για να αναχρηματοδοτήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος των €5δις έως το 2014.

Ο ΟΤΕ μέσω της HellasSat διαθέτει από το 2003 τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο γεωστατικής τροχιάς HellasSat 2 με περιοχή μόνιμης κάλυψης την Ευρώπη (περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Μ.Βρετανία) και περιοδικής κάλυψης τη Ν.Αφρική και τη Μ.Ανατολή. Ο δορυφόρος αναμένεται να λειτουργεί έως το 2018, έχει δηλαδή ακόμα 7 έτη εμπορικής λειτουργίας.
Ένα πλήθος ερωτημάτων προκύπτει από την ενδεχόμενη πώληση της Hellas Sat, όπως για παράδειγμα:
  • Ποια θα είναι η τύχη των επίγειων σταθμών ελέγχου (TT&C) στην Ελλάδα και στην Κύπρο;
  • Τι θα συμβεί με το δικαίωμα χρήσης της γεωστατικής τροχιάς 39Ε  της οποίας το δικαίωμα χρήσης ανήκει στην Ελλάδα;
  • Τι θα γίνει με το ανθρώπινο δυναμικό των επίγειων σταθμών;
  • Ο Οργανισμός σχεδιάζει κάποια διαστημική δραστηριότητα την ερχόμενη δεκαετία σε αντικατάσταση του HellasSat2; 
Και φυσικά η ερώτηση ουσίας είναι αν η χώρα μας επιθυμεί την τεχνολογική πρόοδο ή αρέσκεται στο να προμηθεύεται υπηρεσίες και αγαθά υψηλής τεχνολογίας από τους πιστωτές μας… Αν υπάρχει δηλαδή κάποια στρατηγική για την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως μέσο ανάπτυξης ή θα εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα άλλων χωρών με το αζημιώτο;