Ημερολόγιο συνεδρίων, εκθέσεων, ημερίδων. Επιλέξτε προβολή ανά εβδομάδα για μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ZiYuan-3: Κινεζικό Ποδαρικό για το 12


Τη Δευτέρα 9-1-2012 εκτοξεύτηκε από τη βάση Taiyuan Satellite Launch Center  της Κίνας ο πρώτος δορυφόρος παρατήρησης Γης για το 2012 με πύραυλο Long March 4B (Chang Zheng-4B-Y26) Κινεζο - Βραζιλιάνικων συμφερόντων. O ZiYuan-3 είναι ο πρώτος από μια σειρά δορυφόρων παρατήρησης Γης υψηλής ανάλυσης που οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν και θα χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς. 

Στο μοντέλο της εικόνας διακρίνονται τα 3 παγχρωματικά τηλεσκόπια
Το διαστημικό όχημα είναι προσανατολισμένο στη χαρτόγραφηση αφού φέρει τρεις παγχρωματικές κάμερες στερεοαπεικόνισης και έναν υπέρυθρο σαρωτή (IRMSS). Οι κάμερες αυτές είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνουν εικόνα στο ναδίρ με 2.1μ ανάλυση (πλάτος σκηνής 51,1χλμ) αλλά και να είναι δυνατή η εμπροσθοσάρωση και η οπισθοσάρωση σε 3,5μ ανάλυση (πλάτος σκηνής 52,3). Η συσκευή  IRMSS θα καταγράφει εικόνες στο υπέρυθρο με ανάλυση 6,0μ και πλάτος σκηνής 51,0χλμ. Ο δορυφόρος έχει μάζα 2.630χλγρ., η τροχιά του βρίσκεται σε μέση απόσταση 505,984χλμ από τη Γη και για την τροφοδοσία του διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες μήκους 3 μέτρων.

Ο ZiYuan-3 έχει σχεδιαστεί για διάρκεια ζωής 4 ετών προκειμένου να συμβάλει στη γεωμορφολογική έρευνα, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στη διαχείριση των υδάτων, στη χωροταξία κλπ. Θα διαχειρίζεται από το Κέντρο Παρατήρησης Γης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας και από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικό Ερευνών της Βραζιλίας

Ο VesselSat-2
Με την ίδια αποστολή τέθηκε σε τροχιά και ο βάρους 28χλγ μικροδορυφόρος VesselSat-2 λουξεμβουργιανής κατασκευής (LuxSpace Sarl) προκειμένου να ενσωματωθεί στο στόλο της ORBCOMM Inc. και σκοπό να εξυπηρετήσει τη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών θαλασσίων μεταφορών μέσω του συστήματος AIS στην περιοχή του Ισημερινού.