Πολλές φορές έχουμε είτε την απορία είτε την περιέργεια είτε ακόμα και την ανάγκη να μάθουμε ή να προβλέψουμε της θέση ενός δορυφόρου. Κυρίως βέβαια μας ενδιαφέρει πότε ήταν ή πότε θα βρίσκεται ο δορυφόρος πάνω από ένα γεωγραφικό τόπο.
Στη ιστοσελίδα www.n2yo.com βρήκαμε ένα εύχρηστο και κατά το δυνατό πλήρες εργαλείο παρακολούθησης αντικειμένων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η ιστοσελίδα αντλεί τις πληροφορίες από το Δίκτυο Παρακολούθησης Διαστήματος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και λειτουργεί από τη Διοίκηση Διαστήματος. Ως απλός επισκέπτης του ιστοχώρου μπορέσαμε εύκολα να εντοπίσουμε τη θέση διαφόρων δορυφόρων οι οποίοι μπορούν να αναζητηθούν βάση του ονόματος, της ημερομηνίας εκτόξευσης ή του σκοπού τους. Η θέση προβάλλεται με υπόβαθρο Google Maps, ενώ δίνονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (1sec) για τη θέση, την ταχύτητα, το ύψος, τη γωνία κλπ του συστήματος που παρακολουθούμε. Μετά από τη δωρεάν εγγραφή μας μπορέσαμε:
O Pleiades1 (επάνω) πετά μπροστά από τον Geoeye1 |
- Να δημιουργήσουμε και αποθηκεύσουμε ομάδες δορυφόρων που ανακτούμε σε μελλοντικές επισκέψεις.
- Να επιλέξουμε πολλά συστήματα και να απεικονίσουμε ταυτόχρονα την τρέχουσα θέση τους.
- Να καταχωρήσουμε ένα επίγειο σημείο παρατήρησης.
- Να εξετάσουμε τη τροχιά δορυφόρων για τα επόμενα πέντε 24ωρα.
Έτσι εντοπίσαμε τον Geoeye1 να πετά λίγα δευτερόλεπτα μπροστά από τον ολοκαίνουργιο Pleiades1 πάνω από την χερσόνησο Καμτσάτκα στην ίδια ανοδική τροχιά, ενώ μπήκαμε στο πειρασμό να δούμε που θα βρίσκεται στις επόμενες 5 ημέρες ο στρατιωτικός δορυφόρος παρατήρησης Helios1B σε σχέση με την επίγεια θέση παρατήρησης και με βήμα του ενός λεπτού.
Ο στρατιωτικός Helios1B το πτωί του Σάββατο 7 Ιαν θα βρίσκεται πάνω από τη Γεωργία, τη Μ.Θάλασσα, το Ιράν και τη Σ.Αραβία. Θέση επίγειας παρατήρησης Αθήνα. |
Η ιστοσελίδα παρέχεται χωρίς κόστος με δυνατότητα δωρεάς ποσού για την κάλυψη των αδειών χρήσης λογισμικών τρίτων.